Start jij een fitnesscentrum? Kijk dan eens goed naar je businessmodel

Gestión | Por Johan Steenbergen

11 October 2014 0 Respuesta

Hoe starten we een fitnesscentrum? Hoe zetten we een product in de markt? Welk houvast hebben we om iets nieuws te ontwikkelen? Wat we ook allemaal bedenken en willen, iets moet levensvatbaar zijn en blijven. De tijd dat een bedrijf of product wordt gezet op de achterkant van een bierviltje is echt iets vanuit het verleden en het getuigt van naïeve romantiek te denken dat in deze tijd dit volstaat. 

 

Nog los van het feit dat een bank of andere financier iets meer wil dan een vaak onleesbare samenvatting op een bierviltje, is het ook voor jou als ondernemer enorm belangrijk om iets langer stil te staan bij hoe je zaken wilt aanpakken. In ieder geval moet je nadenken over je businessmodel.

Een businessmodel, zo hoor ik je zeggen, dat is toch niet zo moeilijk? Dit is toch waar ik mijn geld mee wil verdienen en inspelen op marktbehoeften en dat ook nog een beetje netjes op papier? Dit is zeker belangrijk, maar een goed onderbouwd businessmodel is echt meer. En het goede nieuws is, het kost vaak niet eens zoveel tijd om dit voor je eigen bedrijf of product te bepalen. Sterker nog, in een paar uur kan met de juiste groep mensen om je heen snel een businessmodel worden opgesteld. Maar snel, betekent niet even brainstormend en met de benen op tafel wat op papier zetten. Het vormgeven van een goed onderbouwd plan is niet gebaat bij luchtfietserij en vage en te ambitieuze plannen, maar bij systematiek en structuur.

Er zijn de laatste jaren prachtige werkvormen verschenen voor het op een speelse en interactieve manier opstellen van een businessplan. Eén zo’n manier is door middel van Osterwalder’s businessmodel canvas. Uitgangspunt van dit model is dat een businessmodel bestaat uit verschillende samenhangende onderdelen . Om je bedrijf, product of dienst te ontwikkelen kan dit model worden gebruikt, maar ook kan je huidige businessmodel tegen het licht worden gehouden. (zie figuur)

Business Model CanvasWant hoe vaak komt het niet voor dat je jaren geleden met een bepaald model bent begonnen, deze jaren hebt aangehouden, maar misschien helemaal niet meer van deze tijd is, met als gevolg dalende omzet, winst die afneemt en een dienst hebt die niet meer past bij het klantsegment dat je bedient. Tijd dus voor het opfrissen van en afstoffen van je businessmodel.

Op het congres ‘Strategisch Manamegent in fitnessclubs" gaan we in de workshop ‘Kijk goed naar je businessmodel’ in groepen aan de slag. Een eigen casus mag worden ingebracht en we doorlopen gezamenlijk de verschillende onderdelen. We doen dat op zo’n manier dat je binnen je eigen fitnesscentrum de volgende dag met je team aan de slag kunt met het geleerde. Het is een inspirerende manier om dus goed te kijken naar je eigen business! Klik hier voor meer info over het Congres.

Respuesta

Respuesta