De kracht van benchmarken: nieuw marktonderzoek fitnessclubs

Tendencias, Noticias | Por Jan Middelkamp

29 September 2016 0 Respuesta

Een belangrijke trend in de fitnessbranche is consolidatie; er komen steeds meer ketens terwijl de branche relatief minder individuele clubs telt. In Nederland omvat de top vijf ketens in totaal 341 clubs, 18% van het totaalaantal clubs (1900).

In de Verenigde Staten hebben de topketens bijna 40% van de markt in handen. Zo heeft 24-hour fitness momenteel 430 clubs met 4 miljoen leden!

benchmarken in de fitness


Er zijn verschillen te noemen tussen ketens en individuele clubs. Ketens hebben een lijst aan voordelen ten opzichte van eenpitters. Om er eentje te noemen: ketens zijn krachtig in benchmarken, kortweg het vergelijken van bedrijfsgegevens tussen clubs onderling. Wanneer de gemiddelde club bijvoorbeeld een PT omzet heeft van 40% van de gehele omzet terwijl dit bij een aantal individuele clubs slechts 20% is, dan leidt dit tot nader inzoomen en het vinden van verbeterpunten. Benchmarken stimuleert dus sterk om resultaten te verbeteren en helpt het vinden van oorzaken en kansen!

Marktonderzoek
Na ruim vier jaar is er in Nederland en Belgie weer een marktonderzoek uitgevoerd naar kengetallen van fitnessclubs. Dit is een fantastisch hulpmiddel om te benchmarken als individuele fitnessclub. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de volgende hoofdvraag: wat is het beeld van de fitness sector in Nederland en België in 2014, 2016 en 2018 en welke bedrijfsmatige trends en implicaties komen hieruit voort voor fitness ondernemers en managers in Nederland en België?


Om een meer gedetailleerd beeld van de fitnessmarkt in Nederland en België te verkrijgen zijn twee soorten studies verricht. Een literatuuronderzoek: dit onderzoek omvat een systematische zoektocht naar internationale literatuur, zowel met informatie uit Nederland en België als informatie uit andere landen. Deze onderzoeksgegevens op het gebied van marktontwikkelingen, trends, enzovoort wordt naar het Nederlands vertaald en toegepast. En een surveyonderzoek: dit onderzoek betreft een online vragenlijst waarin voor Nederland en België onderzoek wordt gedaan naar bedrijfsmatige trends en ontwikkelingen, alsook toekomstvisies. De onderzoekspopulatie bestaat uit Nederlandssprekende fitness ondernemers en/of managers.

Het rapport levert een enorme hoeveelheid inzichten op. Zo blijkt een gemiddelde club een all-in maandtarief van 41,50 te hanteren en investeert een doorsnee club 32.000 in 2016 en ruim 35.000 in 2018. Het inschrijfgeld ligt gemiddeld bij 27,50 en de retentie (klantenbehoud) bij 67,5%. Om slechts een paar resultaten te noemen.

Het hardcover boek Fitness Markt en Trend Rapport 2014, 2016 en 2018, biedt een enorme berg aan kengetallen om mee te benchmarken als individuele clubs.
Klk hier voor mer info.

Respuesta

Respuesta