Bouw jouw voedingsplan

Food and Health | Por Rob van Berkel

12 December 2016 0 Respuesta

Er wordt tegenwoordig veel over voeding gezegd en geschreven en iedereen lijkt er verstand van te hebben. Fitnessprofessionals krijgen hier in toenemende mate mee te maken en hebben vaak voedingsbegeleiding in hun dienstenpakket. 

Er wordt tegenwoordig veel over voeding gezegd en geschreven en iedereen lijkt er verstand van te hebben. Fitnessprofessionals krijgen hier in toenemende mate mee te maken en hebben vaak voedingsbegeleiding in hun dienstenpakket. Dat is een goede ontwikkeling, want naast voldoende beweging en rust is de juiste voeding essentieel om gezond en vitaal te worden en/of te blijven. De vraag is alleen hoe je dat aanpakt? Het boek ‘Bouw jouw voedingsplan’ helpt je hierbij. In tien stappen leer je de basisbeginselen van voedingsleer, maar ook wat (on)gezonde voedingsmiddelen zijn en hoe je een etiket moet lezen.

Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen

Vroeger werd de nadruk op voedingsstoffen gelegd zoals koolhydraten en vetten. Bekend zijn die koolhydraatbeperkte diëten zoals dr. Atkins en de klassieke vetbeperking (Let op vet!). Een probleem hiervan is dat er verschillende uitvoeringen mogelijk zijn. Welke koolhydraatbronnen gebruik je bijvoorbeeld, want ze hebben niet allemaal hetzelfde effect op je gezondheid. Je kunt namelijk beter groente, fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten als koolhydraatbron gebruiken, dan koek, snoep, geraffineerde graanproducten en frisdrank. Dat klinkt logisch, maar wanneer je je alleen richt op minder vetten of minder koolhydraten blijft dat buiten beeld. Een ander probleem is dat het niet praktisch is. We stoppen geen losse koolhydraten of losse vetten in ons winkelwagentje, maar complete voedingsmiddelen.

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden van denken in voedingsstoffen naar denken in voedingsmiddelen of zelfs in voedingspatronen. Denk aan het mediterrane- en oerdieet. Dat is mogelijk geworden omdat er steeds meer goede onderzoeken beschikbaar zijn gekomen die daarnaar gekeken hebben. Zo weten we dat dagelijks een eitje, ondanks het cholesterol dat erin zit, het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt en dat gekookte aardappelen, ondanks de hoge glycemische index, goed verzadigen. Het heeft geleid tot degelijke voedingsadviezen waarbinnen veel variatie mogelijk is. Op basis van die onderzoeken staat in het boek een checklist waarmee je snel kunt scannen of jouw voeding of die van je klant volwaardig is. Dit is één van de vele praktische tools die, verspreid door het boek, te vinden zijn.

aanbevolen hoeveelheid voeding

Feiten en fabels

Veroorzaakt aspartaam kanker? Krijg je van bier een bierbuik? Is snel veel gewicht verliezen niet goed? Bevatten groente en fruit tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger? Het zijn voorbeelden van veelvoorkomende vragen waar discussie over is. Opmerkelijk want er is wel een antwoord op te geven. Het is namelijk allemaal onderzocht. Een apart hoofdstuk is daarom gewijd aan tien veel voorkomende en hardnekkige fabels en waarom het fabels zijn. Ongetwijfeld krijg je daar in de praktijk mee te maken.

Het boek ‘Bouw jouw voedingsplan’ is bedoeld voor fitness, sport en health professionals zoals personal trainers, fysiotherapeuten, voedingscoaches, sportcoaches en andere vakgenoten die hun klanten of sporters intensief en doelgericht op voeding willen coachen.

Klik hier voor meer info.

Respuesta

Respuesta