Bouw jouw Leefstijlplan. Ik ga nu echt beginnen…..

Health & Fitness | Por Jos Eemstra

28 February 2018 0 Respuesta

Leefstijl en gezondheid

Het klinkt zo gemakkelijk, ‘ik ga beginnen met trainen’ of ‘ik ga gezond eten. In de praktijk blijkt echter vaak dat het niet zo eenvoudig is. En zeker niet om het ook nog eens lang vol te houden.Ook als fitness professional heb je dagelijks te maken met mensen die hun gezondheidsgedrag en leefstijl willen aanpassen, helaas komt het nog te vaak voor dat dit niet lukt.

Zeker in de laatste jaren is het belang van een gezonde leefstijl alleen maar toegenomen. Ongeveer 60% van de jaarlijkse sterfgevallen in Nederland is het gevolg van zogenaamde welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. En welvaartsziekten zijn het directe gevolg van een ongezonde leefstijl. Als een gevolg van een ongezonde leefstijl lopen de zorgkosten steeds verder op en binnenkort zijn onze zorgkosten niet meer op te brengen. Het promoten van een gezonde leefstijl is dus belangrijker dan ooit!

BRAVOZ

Voor jou als fitness professional is het van belang om te focussen op alle relevante factoren die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Om de gezondheid van een klant te verbeteren kun je je niet veroorloven om de focus uitsluitend op bijvoorbeeld bewegen te richten. Helaas zien wij dit in de praktijk wel vaak gebeuren en wordt de focus vaak op 1 of soms 2 factoren gericht.

Wil je echt resultaat dan dien je aan de slag te gaan met een reeks van factoren, kort samengevat als BRAVOZ.

B = bewegen (inclusief trainen)

R = roken

A = alcohol

V = voeding

O = ontspanning (inclusief slapen)

Maar hoe verander je dan gedrag?

Over het veranderen van gedrag bestaan veel ideeën en wetenschappelijke theorieën. In het boek ‘Bouw jouw leefstijlplan’ gebruikt schrijver Peter Wolfhagen het Transtheoretische Model (TTM) van gedragsverandering. Het TTM is een model van gedragsverandering en het model telt vier pijlers, theorieën die worden gebruikt.

- Stage of change (fasen van verandering)

- Decisional balance (beslissingsbalans)

- Self-efficacy (zelf effectiviteit)

- Prosses of change (processen van verandering)

De fasen van verandering (stages of change) is het belangrijkste onderdeel van het TransTheoretische Model. Het is belangrijk omdat het een tijdslijn biedt en hiermee een handige tool om te coachen.

Zie hieronder een overzicht van de fases van verandering.

 

 

 

 

Peter Wolfhagen omschrijft in zijn boek meerdere tips per fase om gedrag te ondersteunen.  Deze praktische tips zijn direct toepasbaar in jouw dagelijkse werk als fitness professional. Naast praktische tips staan in het boek ook werkbladen en voorbeelden.

Dit boek is bedoeld voor personal trainers, fysiotherapeuten, sportcoaches en ieder ander die zijn klanten breder wil coachen op leefstijlfactoren. Een absolute aanrader!

 

Ben je geïnteresseerd? Dan moet je naast het boek ‘Bouw jouw leefstijlplan’ zeker ook de volgende boeken lezen;

- Coaching van trainingsgedrag in fitness en sport. Jan Middelkamp

- Sitting is Killing. Arto Pesola

- Bouw jouw leefstijlplan. Peter Wolfhagen

 

Deze boeken zijn verkrijgbaar op www.blackboxpublishers.com

Jos Eemsta

Heb je vragen of opmerkingen? Ik beantwoord ze graag! Je kunt mailen naar jos@blackboxpublishers.com

Respuesta

Respuesta