• SECURE ONLINE SHOPPING
  Paying on BlackBoxFitness.com is always safe; via PayPal, iDEAL or Credits you can use our secure SSL-procedure.
 • EARN MONEY AS AN SELLER
  Are you fitness expert and you have writing skills? Become an author at BBF. Register today and start publishing
 • SAVE MONEY BUY CREDITS
  You can also buy credits to purchase publications. You can save on your purchases up to 25%

Aantrekkelijke fitnesscentra voor de oudere doelgroep

By: Martin Chaigneau

Price: Free

Nederland heeft te maken met een sterk vergrijzende bevolking. Krachttraining biedt een effectieve methode om bij te dragen aan het gezond ouder worden. Krachttraining is met name effectief in het tegengaan van het geleidelijke verlies aan spiermassa en spierkracht op latere leeftijd (sarcopenie). Niet voor niets heeft de Gezondheidsraad dan ook tweemaal krachttraining toegevoegd aan de beweegrichtlijnen voor vijfenvijftigplussers. Een potentiele plek om aan deze beweegrichtlijnen te voldoend zijn fitnesscentra. Dit onderzoek brengt de wensen van ouderen omtrent krachttraining in kaart. Vervolgens worden deze vertaald naar praktische elementen die fitnesscentra kunnen toepassen om aan te sluiten bij deze wensen van de doelgroep. Het onderzoek is gedaan door middel van een literatuurstudie en tien diepte-interviews. De respondenten bestaan uit woordvoerders van fitnesscentra met veel oudere leden, experts uit de fitnesswereld en een expert op bewegingsstimulering van ouderen.

Belangrijke motiverende factoren worden gevonden in de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van krachttraining. Minstens zo belangrijk is het sociale aspect rondom de training. Wanneer gefocust wordt op ouderen is het belangrijk om het centrum goed toegankelijk te maken voor minder mobiele doelgroepen en materiaal aan te schaffen dat geschikt is voor ouderen. Verder dient de focus op ouderen en kwaliteit duidelijk naar de buitenwereld te worden gecommuniceerd. De fysieke structuur als ook de sfeer in het centrum dienen sociale interacties te faciliteren. Het personeel dient affiniteit te hebben met ouderen en voldoende kennis om hen juist te begeleiden. In de begeleiding is het van belang de voordelen van krachttraining te benadrukken.

Het succesvol rekening houden met de wensen van de oudere doelgroep in een fitnesscentrum kan leiden tot een betere begeleiding van de doelgroep en daarmee tot nieuwe leden en een verbeterde ledenretentie.

Reviews (1)

 • 1/5 stars
 • 2/5 stars
 • 3/5 stars
 • 4/5 stars
 • 5/5 stars

zeer informatief document

19 November 2018 | Door: Robin van Teunenbroek

Bedankt voor het gratis ter beschikking stellen van dit erg interessante artikel over wat een fitness centrum voor de oudere gebruikers kan betekenen, en hoe ze zich op de oudere gebruikers kunnen instellen.