Blog Master in Clubmanagement

| Von BlackBoxAcademy

09 January 2019 0 Reaktion

Ik bezocht dag 1 van de opleiding Master in Clubmanagement. Mijn ervaring deel ik graag met jou. De Master in Clubmanagement is een achtdaagse management opleiding gefaciliteerd door BlackBoxAcademy. De opleiding is geschikt voor fitness professionals die willen door groeien naar een management functie, managers die meer kennis zoeken in het strategisch managen van de club, meerdere vestigingen willen openen of professionals die een bedrijf willen starten/kopen. Alles wat je leert is toepasbaar op diverse typen fitnessclubs, van stand-a-lone club tot Personal Training studio van kleine budget keten tot luxe high-end wellnessclub.

Afgelopen vrijdag startte de 1e opleiding Master in Clubmanagement georganiseerd door Start2Move en BlackBoxAcademy. Ik bezocht dag 1 van de opleiding Master in Clubmanagement. Mijn ervaring deel ik graag met jou.
De Master in Clubmanagement is een achtdaagse management opleiding gefaciliteerd door BlackBoxAcademy. De Master in Clubmanagement is een achtdaagse management opleiding voor fitness professionals die willen door groeien naar een management functie, of bestaande managers meer strategische kennis willen opdoen. De opleiding is ook geschikt voor professionals die meerdere vestigingen willen openen of die een bedrijf willen opstarten/kopen. Alles wat je leert is toepasbaar op diverse typen fitnessclubs, van stand-a-lone club tot Personal Training studio van kleine budget keten tot luxe high-end wellnessclub.

De eerste dag van de opleiding wordt gegeven door Jan Middelkamp. Jan is o.a. Development Director bij HDD GROUP en CEO van BlackBoxPublishers. De andere cursusdagen worden gegeven door diverse docenten uit de branche, die meer inzicht geven in hun vakgebied. Jan vertelt dat de opleiding is opgezet met als doel: het leerproces opgang brengen voor ieder die zich verder wilt ontwikkelen in een management functie. Met als eind doel het bedrijfsresultaat vergroten, waarmee de waarde van je onderneming toeneemt! Dat klinkt goed, dat wil ik wel!

Wie wil je zijn?
De dag start met een voorstelronde. Ieder van ons kreeg de vraag: wie wil jij zijn? Later vertelt Jan dat leiderschap begint met de vraag: wie wil jij zijn?
Wie wil jij zijn als leidinggevende/manager, wat is de missie van jouw onderneming en wie wil jij zijn in omgang met de mensen om wie je geeft? Als jij goed weet wat de stip aan de horizon is, dan kun je dit goed uitdragen naar personeel en jouw (potentiële) klanten.

Antwoord geven op de vraag ‘wie wil ik zijn’ is niet gemakkelijk. Daarom staat het ochtend programma in het teken van diverse leiderschapsmodellen. Ook is het leiderschapsmodel van Stephen R.Covey – de zeven eigenschappen van effectief leiderschap uitgebreid behandeld.

Het why-how-what model helpt je om je missie sterker te kunnen uitdragen naar de buitenwereld. Jan geeft het volgende voorbeeld: In plaats van het uitdragen, ik ben eigenaar van deze sportschool. Vertel je dat het jouw missie is om mensen gezonder te laten leven doormiddel van meer bewegen.

Jan: ‘Hoe beter jij antwoord kunt geven op de vraag: ‘wie wil ik zijn?’ en dit dagelijks nastreeft hoe beter jouw team dit zal begrijpen en ook gaan uitdragen. Daarom moet JIJ eerst hier master in worden.’

Lunch break
Tijdens de lunch kom ik in gesprek met medecursisten. Fijn om andere professionals in de branche te ontmoeten, zo kan je nog eens ideeën uitwisselen. Wij zijn allemaal gedreven omdat wij passie hebben voor bewegen en mensen in beweging willen krijgen. De een kan mensen in beweging krijgen via een Personal Training studio, de ander via een luxe club en weer een ander via een kleine low-budget keten.

Na de lunch geeft Jan inzicht in actuele kerncijfers en trends in de branche. Als ondernemer/manager moet je weten wat er speelt in de branche, wie jouw concurrenten zijn en wat zij doen zodat jij hier kunt op in spelen. Tip van Jan: Ga eens een diepere concurrentie analyse maken. Elke ondernemer kan benoemen welke concurrenten in jouw omgeving zitten maar heb jij ook geanalyseerd wat zij precies aanbieden en ondernemen?

Resultaatgericht management
Tot slot wordt een introductie gegeven aan het onderwerp resultaatgericht management. Dag 2 wordt gegeven door Hans Dekker, oud sectorhoofd van Rabobank.

Financiën is een thema waar de meeste managers niet heel enthousiast van worden, echter is het cruciaal om meer inzicht te krijgen zodat je beter kunt aflezen hoe je onderneming er financieel voor staat. Na de opleiding zul je meer kennis hebben over het opstellen en aflezen van de balans, winst en verliesrekening (balans en actueel), investeringsbudget en cash flow.

De winst en verliesrekening geeft aan wat er binnenkomt en uitgaat. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks of per kwartaal een winst en verliesrekening op te stellen. Het voordeel van maandelijks is dat je 11 keer per jaar de mogelijkheid hebt om koers aan te stellen. Bij kwartaal kan dit slechts drie keer per jaar.

Ook kun je ervoor kiezen om in de winst en verlies rekening drie factoren te bekijken:

  1. De prognose - wat was het doel van die maand?
  2. Actueel - wat is er daadwerkelijk gebeurt en is het doel behaald?
  3. De cijfers van vorig jaar dezelfde periode  - hoe scoor je ten opzichte van vorig jaar?

Zo krijg je een totaal beeld.

Dit was een kijkje in de keuken van de opleidingsdag 1 van Master in Clubmanagement.

Ben je benieuwd naar de inhoud van de andere opleidingsdagen? Neem dan contact op met BlackBoxAcademy
 

Onderstaand organogram weergeeft alle onderwerpen die tijdens de Master in Clubmanagement aan bod komen

Reaktion

Antworten